forum E24 Strona Główna forum E24
www.6.com.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gorg
27-11-2006, 16:51
Do roboty Towarzysze!!!
Autor Wiadomość
Gorg 

Wysłany: 27-11-2006, 11:43   Do roboty Towarzysze!!!

Po ostanich dyskusjach i spotkaniach czas sie wziac konkretnie do roboty.
Zalozenia sa takie: stawiamy nowa strone, na nowym serwerze. Bedzie w koncu uzupelniona o wyczerpujace dane na temat modelu/modeli. Samo sie nie zrobi wiec trzeba "rozdysponowac" prace. W tym watku prosze o deklaracje kto co i w jakim czasie, oraz jakie tematy mozemy zrobic.
Odnosnie serwerow i kosztow zbieramy w tej chwili oferty. Wkrotce zostanie przedstawiona najlepsza. Nowy serwer da nam wieksze mozliwosci: mozliwosci tworzenia wlasnych galerii, mozliwosc wkladania i sciagania duzych plikow (np. filmy itp.), stabilnosc, szybka aktualizacja - wypas ze hej :) !
Opracowany zostal Nowy Regulamin Forum - bedzie wklejony na dniach.

Lepsza przyszlosc to niestety, a moze stety - wiaze sie z kosztami. Proponujemy skladke uzytkownikow Strefy Klubowej na utrzymanie serwera, administratora lub tworcy strony (programista). Jesli cos zostanie bedzie wykorzystane np. na zlotach dla ogolnej rozrywki lub wiedzy... wstepna kwota roczna to 200 zl.

Ze wstepnych deklaracji sytuacja ma sie tak:
1.) Opracowanie historii modelu e24 - RADOSC, ZBYSZEK - jesli ktos posiada ciekawe materialy - prosze wysylac do nich

2.) Opracowanie graficzne strony - GORG - jesli ktos ma ciekawe propozycje stron, ktore istnieja w sieci (rozwiazania logiczne, grafika) - prosze podsylac do mnie

3.) Opony, felgi itp - opracowal to juz RAFAL - zrobimy to tak aby dzialalo na stronie. W tej chwili jest to niemozliwe i dlatego nie ma.

4.) ADAM – skany z folderów i zorganizowanie grupy do filmu (Adam ma pomysl na filmik na glownym site - cos takiego jak jest obecnie w podziemnym garazu - tyle ze z 6 i 7...)

5.) MANIEK - szeroko rozumiana "procedura tworzenia zabytku" - materialy juz wplynely :)

6.) KOT SYLWESTER - relacja foto i opisy z napraw swojej 6

7.) MILOSZ - Przebieg zmian konstrukcyjno-mechanicznych w 6 przez caly okres produkcji - baaaardzo technicznie (tabele, schematy itp.) wszelkie materialy na tem temat do Milosza!

.................
.................

Reszta nalezy do Was. Prosze o zglaszanie swoich propozycji i tematow ktorymi mozecie sie zajac. Termin w ktorym dobrze by bylo zamknac temat to marzec/kwiecien 2007. Uruchomienie strony - maj/czerwiec 2007

DO ROBOTY...

Jeszcze jedno - jesli ktos posiada wiedze lub materialy, ale obawia sie ze sobie nie poradzi ze wzgledu na umiejetnosci poslugiwania sie slowem :) - to zawsze jest mozliwosc zredagowania takiej pracy. Wiec zrobic po swojemu - a pozniej sie to jakos naprawi :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Gorg 30-11-2006, 17:17, w całości zmieniany 11 razy  

Maniek 

Wysłany: 27-11-2006, 12:34   

z racji tego ze 6 jest coraz starsza i wielu z nas bedzie myslalo o tym aby przekwalifikowac swoje autko na pojazd zabytkowy (a ja to wlasnie przerabiam ) , mysle ze moglbym sie zajac opracowaniem procedury "tworzenia zabytku" oraz sciagi co i jak wraz z opisem i sposobem wypelniania odpowiednich dokumentow (tak aby je zciagnac wypelnic odpowiednie dane i juz) a takze uaktualizowanymi aktami prawnymi ....
przyda sie :?:

Gorg 

Wysłany: 27-11-2006, 13:20   

masz czas do marca... :)

Marek 

Wysłany: 27-11-2006, 13:32   

Maniek przyda się :!:
Myślę te, że trzeba by było poprawić galerię naszych aut ... spróbować stworzyć możliwość podziału aut na kolory, roczniki lub ... dać mapę Polski z miejscowościami, gdzie po kliknięciu np. na Poznań ukazywały się szóchy z tegoż miasta i okolic. Bo ktos z poznania kupi sobie auto i będzie chciał poznać ziomków to po aktualnej galerii nie połapie sie kto jest z skąd.
Do galerii spotkań, nie mam żadnych uwag ... ale przydałaby sie możliwość stworzenia przeglądarki tak by można było oglądać fotki po kolei.
Co od Historii aut ... ważna jest dokładność ... bo dla laika e24 z 76 jest taka sama jak np z 86. Więc myślę, żeby stworzyć podział na etapy większych zmian: CS - Karman, CS, CS/1, CS/1 po 86, CS/2... z datami, opisem i rozwijać o mniejsze zmiany.
No i przydałby sie dział warsztat: gdzie by były opisy i foty napraw, wymian, renowacji itp.
8)

Gorg 

Wysłany: 27-11-2006, 14:02   

Hstoria e24 bedzie mam nadzieje bardzo szczegolowa, z podzialem na wszystkie metamorfozy. Mozliwe ze jeszcze jako dodatkowy temat bedzie ewolucja mechaniczna e24 (bardzo technicznie).

Dzial remont - renowacja itp juz nawet jest - Macias garage - i taki dzial bedzie - potrzeba do niego materialow. Powstana takie dzialy do ktorych beda dane, materialy. Wiec skupmy sie na razie na tym kto i co moze przygotowac - dzieki temu bedzie progres. Pamietajcie ze nikt tego za nas nie zrobi. Wymyslajcie tematy, ktore mozecie opracowac!
Co do samej organizacji strony to pozniejszy temat.

Marek 

Wysłany: 27-11-2006, 14:28   

Gorg napisał/a:

Dzial remont - renowacja itp juz nawet jest - Macias garage - i taki dzial bedzie - potrzeba do niego materialow.

Dział renowacja - to jedno ale dział naprawa-poradnik to drugie.
Powinien byc podzielony na części: Karoseria, silnik. wnętrze, zawieszenie, elektryka... Jak kazdy przy dłubaniu przy aucie robił fotki i notatki byłby bogaty materiał ... 8)

Maniek 

Wysłany: 27-11-2006, 14:45   

dobra mysl ... :wink:

Gorg 

Wysłany: 27-11-2006, 15:00   

No to tylko foty i opisy robic i bedzie!....
Ilosc dzialow jest otwarta i dowolna - byle by bylo co wstawiac i bylo merytorycznie poprawne.

Lomo 

Wysłany: 28-11-2006, 09:59   

mam sporo fotek 6 biorących udział w wyścigach - komu to przesłać?

Macias 

Wysłany: 28-11-2006, 10:01   

pewnie do mnie 8)

E24 RACING - w końcu wyjechała z garage :)
E39 530d/A jednak zmieniłem na manual - touring, hotel, holownik, itp, itd,
E39 540i/A express - 39,9 dm3/100...
E87 120d/A dla Pani frau.....

ASSISTANCE +48 605 269 269 (BMW BMW)
BMW PARTS & GARAGE +48 605 627 627 (MCS MCS)

KotSylwester 

Wysłany: 28-11-2006, 10:39   

Ja przez zimę , będę sporo dłubał, więc pewnie porobię sporo fotek wraz z opisami co i jak.

Mam pytania co do składki i strony.
1.Czy te "rzeczy" będą na stronie czy w strefie klubowej?
2.Skoro robimy to "sami" to 200zł za rok to bardzo duża kwota, szczególnie że:
- te wszystkie materiały będą i tak upublicznione na www do wolnego dostępu...
- Serwer rocznie kosztuje ok 80zł.

Pozdrawiam
Radek

Gorg 

Wysłany: 28-11-2006, 10:45   

Wszystkie materialy beda na stronie glownej. Kasa jest potrzebna na tworce strony - czyli webmastera - ile jeszcze nie wiemy. Serwer to koszt mysle do 300 zl rocznie (wg. ostatnich ofert jakie zbieramy). Strona ma byc prima sort wiec nie zrobimy tego domowym sposobem. Materialy - mozemy sami.

No chyba ze mamy tu wsrod uzytkownikow jakiegos zakonspirowanego wirtuoza "przestrzeni internetowej", ktory jest w stanie poswiecic czas na tworzenie nowej strony?....

Maniek 

Wysłany: 28-11-2006, 10:51   

wirtuoza .... hehehe takiego jak ja ktory piszac art. o zabytkach z wordem sobie nie moze poradzic ... :lol:

Adam 

Wysłany: 28-11-2006, 10:56   

Gorg napisał/a:

No chyba ze mamy tu wsrod uzytkownikow jakiegos zakonspirowanego wirtuoza "przestrzeni internetowej", ktory jest w stanie poswiecic czas na tworzenie nowej strony?....

Na pewno jest :mrgreen:
BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

KotSylwester 

Wysłany: 28-11-2006, 11:16   

Acha OKi.

Tak jak napisałem, w kwestii wykonania zdjęć podczas akcji "Sam Naprawiam" chętnie pomogę, wraz z opisami.

Odpowiedz do tematu