forum E24 Strona Główna forum E24
www.6.com.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
628CSI 1984 Gaphit metallic
Autor Wiadomość
Trociniarz 

Wysłany: 10-01-2015, 12:36   628CSI 1984 Gaphit metallic

Sześć Panowie !

W koncu mam swoją...to chyba najlepszy początek i to mi dzwoni w głowie od już prawie miesiąca, ale że dopiero od wczoraj w garażu pomyślałem, że napiszę. Moja miłość do e24 zrodziła się jakieś 6 lat temu, kiedy 3-4 lata temu stwierdziłęm, że chyba mnie stać na takie weekendowe szaleństwo, zaczałem interesować się cenami itd. "Już miałem jechać" po kilka sztuk, oglądałem na żywo niewiele bo jak sami wiecie rynek niewielki i się kurczy a jak człowiek pracuje to wyjazdy spontaniczne po auto nie są łatwe do realizacji. Jakieś 3 lata temu umówioną 635 ktoś mi zawinął z Zielonej Góry...no i tak miały miesiące i lata patrzenia się w ekran monitora.

Pojawiła się na allegro w niedzielę ok 30km od Szczecina, ja oglądałem ją w poniedziałek po południu.628CSi 1984r graphit mettalik. Bo badaniu czujnikiem cała ma ok 200 mikronów poza prawym tylnym błotnikiem, gdzie była jakaś większa naprawa. Podłoga jest w doskonałym stanie, generalnie blacharsko wydaje mi się być w stanie dobrym , jest kompletna poza układem klimatyzacji. Historia auta jest myślę ciekawą wartością dodaną, mam kilkadziesiąt faktur licząc od 1987r do 1998roku. Mam też oryginalne zamówienie na samochód wypisywane w salonie sprzedaży, książkę serwisową i aż 5 kluczyków! W 2001r auto zostało wymeldowane i stało w garażu regularnie uruchamiane aż do teraz co myśle miało znaczący wpływ na stan podłogi i blacharki. Przeszła przegląd co ciekawe bez zarzutu. Mechanicznie jeszcze nikt jej nie oglądał ale jak na moje doświadczenie motoryzacyjne jest w stanie dobrym. Reasumując wygląda na egzemplarz godny odrestaurowania i mam nadzieje, że bardzo się nie pomyliłem :)

Nie jest to czarne 635 w z wnętrzem recaro....ale jest moja i to mi uzupełnia pozorne niedoskonałości :) Moje plany sa następujące

-mechanika, doprowadzenie do stanu nie budzącego żadnych wątpliwości, uzupełnienie klimatyzacji bo jej nie ma

- lakier – tutaj wiem tylko na podstawie mojej oceny ze auto zostało pomalowane mało fachowo, ma kilka ognisk jak dużych i jak wyjdzie nie mam wiedzy. Nie wiem też, czy będzie wymagało lakierowania w całości, czy też nie.

- oczywiście zmiana tych koszmarnych felg – mam już 16 8J Style 4 , koła co prawda od e38 ale w moim mniemaniu będą pięknie pasować, zwłaszcza z wypolerowanym rantem.

- obniżenie o 35mm ( jakieś sugestie w kwestii sprężyn ? )

- nie wiem co mam czynić z tym wnętrzem. Pierwsza myśl to było obicie skórą lub wymiana, z drugiej strony może zostawić i jedynie odświeżyć...czekam na Wasze sugestie.

- bardzo ważnym dla mnie elementem tego samochodu, bedzie jego muzyczna dusza, ponieważ od ponad 10 lat pasjonuje się systemami stereo SQ , będzie to ciekawa gratka ale nie chcę Was tym teraz zanudzać. Zapewniam, że nie skrzywdzę auta kolorowymi głośnikami - to będzie audio powiedzmy...z epoki.

Galeria

Każde Wasze uwagi będa dla mnie cenne.

Pozdrawiam,
Kuba

HELMUT 

Wysłany: 10-01-2015, 13:10   

Ładna, to ta o której pisałem że tak szybko zniknęła z ogłoszenia....
316 (złota) - do miejskiej dżungli

morcin 

Wysłany: 10-01-2015, 15:45   

Bardzo ładna, witamy w gronie "wariatów" :twisted:

Sany 

Wysłany: 10-01-2015, 16:09   

Ładny egzemplarz. Gratuluję i pozdrawiam

kubbase90 

Wysłany: 11-01-2015, 14:26   

Ciekawy egzemplarz :) co do środka, fajnie by było obszyć skórą. Nagłośnienie ? Hmnm dobry pomysł tylko pamietaj żeby ukryć wszelkiego rodzaju nowoczesne "caraudio" :)
Ładne felgi, szkoda że 16 :P ale to jest Twoje auto i nie przejmuj sie krytyką innych. Co do zawieszenia hmnm, zamontuj na serie sportowe sprezyny i bedzie git :)
Na prawde jest OK ! :)
Pozdrawiam

Trociniarz 

Wysłany: 11-01-2015, 22:56   

Dziekuje za opinie .

16' moim zdaniem wygląda jakoś najbardziej naturalnie - oryginalnie.

Pytanie do Was, bo zwykle opony dobieram wg specyfikacji producenta w autach na codzien ale tu jest inaczej, zatem chce zapytać czy 225/45 r16 przy felgach 8j i obniżeniu o -35mm będzie ok ? Jakie macie doświadczenia w tej kwestii ? Nie chcę niskoprofilowego naciągu tuningu ale nie chcę też ogromnego balona .

Dziś obejrzałem wnętrze dokładnie, welur jest wytarty w pewnych miejscach, porozmawiam jeszcze z tapicerami co o tym myślą ale najbliżej mi jednak do skóry. Z jednej strony chciałbym możliwie najbardziej zachowac oryginalny stan,z drugiej drobne zmiany będą nieuchronne ze względu na system audio, co w rezultacie i tak zaprowadzi mnie do tapicera.

Czy myślicie, ze oryginalny materiał welur jest do kupienia ? Tkanina 0175 Stoff Anthrazit.

A co do audio to , system który kompletuje od kilku lat opiera się o stare Alpine z wyświetlaczem zgodnym z zegarkiem w e24, radio jest z 95r ale jestem przekonany że zintegruje się z wnętrzem. w odpowiednim czasie dokładnie wszystko opiszę o zrobie fotorelację.

Kudeł 

Wysłany: 12-01-2015, 01:14   

Przy 16 raczej 225/50 - zostanie ci jeszcze jakaś kultura amortyzacji :wink: A jak chcesz robić skórę to znajdź jakieś zmęczone kanapy bo naprawdę szkoda ruszać tych bo według mnie są w fajnym stanie i nie znajdziesz później takich ( ale to już ci pisałem )
E24 635CSI/84
E38 728/96
:piwko:

Trociniarz 

Wysłany: 30-04-2015, 22:18   

Dziś odebrałem moją damę od mechanika. Troszkę się zeszło, bo poza pracami wyszczególnionymi zrobił jeszczę masę detali, których nie opisał. Aktualnie mechaniczne auto jest bez zarzutu, czekam na przewody zapłonowe, wytłumienie maski i amortyzatory klapy.

Poza elementami w załaczniku udało mi się kupić oryginalny tłumik pierwszy i drugi, nowe rury od kolektora ( zamiennik ) a końcowy tłumik był wymieniany w DE i był w świetnym stanie.

Dziś pierwszy raz ją umyłem, myśle że to w ogole było pierwsze orawdziwe mycie od ponad 10 lat, bo wczesniej stała w garażu. Dziś pierwszy raz jeździłem tak swobodnie e24 i powiem tak....klękam :) Byłem oczarowany tym samochodem od lat, od listopada kiedy ją mam codziennie stąpałem z nogi na nogę kiedy będę mógł pojeździć.....wrażenia są nie do opisania :) Na codzien jeżdżę 7 letnim mercedesem 320CDI i powiem Wam, że nawet nie chce mi się na niego patrzeć :P

Poniżej link do zestawienia prac, finansowo należałoby dodać 1000zł za układ wydechowy no i felgi z nowymi oponami.

https://www.dropbox.com/s...hanika.pdf?dl=0

A tu kilka zdjęć.

Jutro zabieram się za odkurzanie, mycie czyszczenie itd. Potem poszukiwania godnego lakiernika no i zabawa z wnętrzem :)

image hosting services

photo upload sites

image hosting over 5mb

how to use print screen

Mati 

Wysłany: 30-04-2015, 22:34   

Piękna, a prezentowałaby się jeszcze lepiej na innych felgach :wink:

P.S: tu o mercedesach nie wspominamy :twisted:

Trociniarz 

Wysłany: 30-04-2015, 22:43   

Och...Mercedes miał być tylko bladym tłem , które uwydatniło walory e24 , to chyba jasne ;)

Mati 

Wysłany: 30-04-2015, 23:06   

Mogę przymrużyć oko na wszystko, np.: 6stkę przebraną za misia, boboland i myjnię bezdotykową czy jakiś ybhand atut rental ale mercedesa?! :lol:

P.S.2: Ja bardziej bym pielęgnował tę chęć patrzenia na 6stkę i przy robieniu zdjęć postarałbym się, "lekko" powiedziane, o lepsze tło. :piwko:

Trociniarz 

Wysłany: 30-04-2015, 23:20   

Mercedesa obiecuję jutro spalić :)
Będe też precyzyjniej dobierał tło zdjęć ;)

Trociniarz 

Wysłany: 02-05-2015, 11:07   

http://www.bmwstore.pl/pl...y/i47177#part02

Znalazłem moj welur do kupienia na metry :) W poniedziałek zamawiam i fotele będą jak w oryginale.

Mati 

Wysłany: 04-05-2015, 16:19   

Nooo, od razu lepiej :piwko:

Trociniarz 

Wysłany: 04-05-2015, 19:50   

Heh, wyprzedziłeś mnie :)

Odpowiedz do tematu