forum E24 Strona Główna forum E24
www.6.com.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
..:: M6 ::..
Autor Wiadomość
SonY_Milk 

Wysłany: 13-12-2013, 00:31   

co do ASO - nie wierzę w mechaników, jedynie moooże w jakieś informacje odnośnie danych technicznych... jakąś bazę danych? Nie wiem czy mogą się do czegoś innego przydać...

Turist napisał/a:
Co do tapicerki, daj jeszcze zdjęcie jak wygląda przejście między boczkiem a deską rozdzielczą, takie coś bym się przydało :) )

Co do radia, przede wszystkim w wersjach na USA były tam fabrycznie zupełnie inne radia niż w europie. Nie mam pewności, wydaje mi się że takie mogło być używane.

eBay - radio BMW

Koszt sprowadzenia i koszt samego radia - wysoki. A i tak nie będzie Tobie odbierało wszystkich stacji ( inny skok )

Radia stosowane w Europie w Twoich latach
Beckerlandia
Są podane na tej liście.

Co do Beckerów 783 - trudne do znalezienia i drogie. Odpowiednik 753 dla Mercedesa.

865 i 879 - nie ma co się łudzić że je znajdziesz w dobrej cenie. Ostatnio na eBau'y poszło za około 900 EUR.

Jest jeszcze Bavaria Electronic o takim samym napędzie jak 783 - akurat taką mam.

Krótko mówiąc, polecam Tobie znaleźć Europejski model.

Jeżeli będziesz potrzebował pomocy, naprawy lub doboru, napisz na priv lub zadzwoń. Myślę że tutaj mogę Tobie pomóc.

Fotki łączenia skóry z deską - może tutaj się czegoś dopatrzysz, jeżeli nie, to jutro pstryknę coś dokładniejszego.

Samochód będzie 100% oryginał, ze wszystkim co się będzie dało przywrócić do stanu fabrycznego. Co do radia - to rzeczywiście wybór pewnie padnie na europejski odpowiednik.

W międzyczasie znalazłem coś takiego:

http://mfans2.com/parts/c...dec1986/browse/

Foty środka:

SonY_Milk 

Wysłany: 13-12-2013, 01:07   

Kolejne pytanie - czy znacie jakiś dobry warsztat, który ogarnąłby porządny przegląd silnika + elektryki.

Samochód ma problem z czujnikiem temperatury, również problem z elektryką (rozładowuje się akumulator). Nie działa centralny zamek, nie działa klima, nie działa silniczek od wysuwania się anteny radia itd.

Czy jest ktoś w południowej Polsce komu można zaufać z eMką?

Dzięki!

Macias 

Wysłany: 13-12-2013, 08:25   

w wersji usa, możesz oryginalnie nie mieć obszytej deski, gdyż były one dostępne bardzo krótko. bmw wycofało się z tego pomysłu, gdyż było dużo reklamacji ze wzgl. na pękającę skórę. a co to za dziwne nacięcie na desce nad schowkiem?

E24 RACING - w końcu wyjechała z garage :)
E39 530d/A jednak zmieniłem na manual - touring, hotel, holownik, itp, itd,
E39 540i/A express - 39,9 dm3/100...
E87 120d/A dla Pani frau.....

ASSISTANCE +48 605 269 269 (BMW BMW)
BMW PARTS & GARAGE +48 605 627 627 (MCS MCS)

SonY_Milk 

Wysłany: 13-12-2013, 09:30   

Macias napisał/a:
w wersji usa, możesz oryginalnie nie mieć obszytej deski, gdyż były one dostępne bardzo krótko. bmw wycofało się z tego pomysłu, gdyż było dużo reklamacji ze wzgl. na pękającę skórę. a co to za dziwne nacięcie na desce nad schowkiem?

Hej,

Dzieki za info! Czy masz jakies zrodlo skad wziales takie informacje? Chetnie poczytam cos wiecej :)

Moim zdaniem rowniez jest to oryginalna deska rozdzielcza, gdyz to dziwne naciecie na niej - to wlasnie pekniecie od slonca. Samochod byl zarejestrowany w Californii - zatem Zachodnie wybrzeze = malo rdzy (zimy), wiecej slonca.

W takim wypadku pomszukalbym takiej deski jak moja - podobno pasuja od zwyklej e24 (czy ktos moze potwierdzic??).

Dzieki ;)

Pozdrawiam
Slawek

Turist 

Wysłany: 13-12-2013, 09:33   

Jeżeli chodzi o silniczek od anteny to sprawdź czy bat nie jest połamany :)
+48 502 240 200

codigo 

Wysłany: 13-12-2013, 10:08   

Tutaj jest sporo informacji :)

1986 635CSiA

Janusz200 

Wysłany: 13-12-2013, 10:48   

SonY_Milk napisał/a:
co do ASO - nie wierzę w mechaników, jedynie moooże w jakieś informacje odnośnie danych technicznych... jakąś bazę danych?
W ASO dowiesz się czegoś jeśli trafisz na hobbystę, w co wątpię. Zresztą jeśli coś będą wiedzieć to tylko z BMW Polska. Proponowałbym raczej kontakt bezpośrednio z BMW Tradition w Niemczech.
(z instrukcji obsługi)

SonY_Milk 

Wysłany: 13-12-2013, 11:08   

Turist napisał/a:
Jeżeli chodzi o silniczek od anteny to sprawdź czy bat nie jest połamany :)

Bat jestem w stanie wysunac recznie do samego konca - wiec twierdze, ze nie jest polamany.
Silniczek nie wydaje zadnego dzwieku, wiec na pewno do sprawdzenia (temat dla elektryka).

codigo napisał/a:
Tutaj jest sporo informacji :)

Oooo dzieki dzieki !! O to dokladnie chodzilo!! :) :)
:piwko:

@ ASO - w przyszlym tyg do nich podjade, to dam znac. Jezeli Niemcy - to czy masz namysli jakis konkretny adres, czy po prostu wygooglowac sobie i powinno byc ok?

Dzieki ;)

Turist 

Wysłany: 13-12-2013, 11:38   

Macias napisał/a:

Bardzo możliwe Macias, kwestia tylko tego, że ten samochód jest z końca 1986 r. Znalazłem pare egzemplarzy, gdzie faktycznie przednia deska nie była obszywana, ale one były późniejsze, mniej więcej końcówka 1987. Więc na pewno montaż nie był " siatkowany".

W jaki sposób to rozumiem, mianowicie skoro BMW zmieniło koncepcję, to zmieniło ją dopiero wtedy gdy ten błąd wyszedł, a wyszedł po pewnym czasie.

Ten jest z 12.1986 r. A ze strony co codigo podał, widać że ta wersja tapicerki została wprowadzona w 11.1986, czyli dokładnie miesiąc przed.
Możliwe, że oryginalnie miał skórę, następnie mu pękła, na gwarancji zmienili mu na inną, właśnie tą która była stosowana później.
+48 502 240 200

oorbi 

Wysłany: 13-12-2013, 13:48   

Kilka zdań odnośnie rejestracji na żółte tablice. Jestem na bierząco, bo właśnie przechodzę ten proces https://www.facebook.com/e24RedBeauty (dzisiaj złożyem komplet dokumentów u Konserwatora zabytków).
1. nie musisz być w 100% zgodny z oryginałem czy jak kto woli VIN.
2. zgodność weryfikowana przez rzeczoznawcę dotyczy głównych podzespołów mechanicznych. Radio, felgi itp gadżety nie wpływają na ocenę w procentach, ale .... rzeczoznawca wpisze je na pewno w białe karty
3. dopuszczalna jest nawet zmiana koloryu nadwozia czy tapicerki, ale najlepiej aby były to kolory zgodne z paletą BMW dla modelu e24
4. ponad wszelką wątpliwość numer silnika nie jest niezbędny, wpisuje się typ silnika, oznaczenie kodowe silnika.

teraz odnosnie rzeczoznawcy. Jak czytam, że to Ty musisz kompletować i wyszukiwać infomracje dla rzeczoznawcy, to ...... moja dobra rada - zmień rzeczoznawcę. Rzeczoznawca ze specjalizacją technika motoryzacyjna i pochodne, bez żadnych problemów znajdzie sobie niezbędne infomracje. Ważne abys miał takiego, który już co najmniej kilka razy robił białe karty i wie co pisać, a co delikatnie przemilczeć, aby Konserwator zabytków nie robił problemów. Będzie np. wiedział jak podkreślić unikatowość Twojego auta jego wyposażenia itp.
Ja osobiście polecam rzeczoznawców stąd http://www.rzeczoznawcy.c...id=63&Itemid=77
Poszukaj najbliżej siebie, zadzwoń porozmawiaj, umów się na oględziny. Przyjedzie do Ciebie wytłumaczy co i jak. Jak się zdecydujesz to piszecie zlecenie, a jak nie to grzecznie dziekujesz. Płacisz legalnie na konto, dostajesz fakturę. KOszt jest jeden niezaleznie od Wykonawcy - 600 zł za białe karty + opinia rzeczoznawcy kwalifikująca pojazd jako zabytkowy.

ps. oddzielnym tematem sa samochody z certyfikatem auta kolekcjonerskiego, ale to nie jest ściśle powiązane z żółtymi tablicami.

Macias 

Wysłany: 14-12-2013, 00:30   

to żródło to m.in. kronika BMW e24 :v:

Kudeł 

Wysłany: 15-12-2013, 13:01   

W Ząbkach ładnie obszywają, możesz znaleźć post na forum E12 - E28, czerwona skóra w E28. Wygląda to godnie a mi mało co się podoba :lol:
E24 635CSI/84
E38 728/96
:piwko:

SonY_Milk 

Wysłany: 18-12-2013, 01:20   

oorbi napisał/a:
Kilka zdań odnośnie rejestracji na żółte tablice. Jestem na bierząco, bo właśnie przechodzę ten proces https://www.facebook.com/e24RedBeauty (dzisiaj złożyem komplet dokumentów u Konserwatora zabytków).
1. nie musisz być w 100% zgodny z oryginałem czy jak kto woli VIN.
2. zgodność weryfikowana przez rzeczoznawcę dotyczy głównych podzespołów mechanicznych. Radio, felgi itp gadżety nie wpływają na ocenę w procentach, ale .... rzeczoznawca wpisze je na pewno w białe karty
3. dopuszczalna jest nawet zmiana koloryu nadwozia czy tapicerki, ale najlepiej aby były to kolory zgodne z paletą BMW dla modelu e24
4. ponad wszelką wątpliwość numer silnika nie jest niezbędny, wpisuje się typ silnika, oznaczenie kodowe silnika.

teraz odnosnie rzeczoznawcy. Jak czytam, że to Ty musisz kompletować i wyszukiwać infomracje dla rzeczoznawcy, to ...... moja dobra rada - zmień rzeczoznawcę. Rzeczoznawca ze specjalizacją technika motoryzacyjna i pochodne, bez żadnych problemów znajdzie sobie niezbędne infomracje. Ważne abys miał takiego, który już co najmniej kilka razy robił białe karty i wie co pisać, a co delikatnie przemilczeć, aby Konserwator zabytków nie robił problemów. Będzie np. wiedział jak podkreślić unikatowość Twojego auta jego wyposażenia itp.
Ja osobiście polecam rzeczoznawców stąd http://www.rzeczoznawcy.c...id=63&Itemid=77
Poszukaj najbliżej siebie, zadzwoń porozmawiaj, umów się na oględziny. Przyjedzie do Ciebie wytłumaczy co i jak. Jak się zdecydujesz to piszecie zlecenie, a jak nie to grzecznie dziekujesz. Płacisz legalnie na konto, dostajesz fakturę. KOszt jest jeden niezaleznie od Wykonawcy - 600 zł za białe karty + opinia rzeczoznawcy kwalifikująca pojazd jako zabytkowy.

ps. oddzielnym tematem sa samochody z certyfikatem auta kolekcjonerskiego, ale to nie jest ściśle powiązane z żółtymi tablicami.

Hej,

Dzięki za info, jestem w trakcie czekania na białą kartę. Wybrałem takiego starszego Pana i wszystko jest ok. Nie napisałem, że muszę kompletować info - po prostu poprosił uprzejmie. Ja sam z chęcią poczytam o samochodzie jak najwięcej, zatem zadeklarowałem swoją pomoc.
Myślę, że jestem już na dobrej drodze ;)

Za kilka miesięcy planuję skończyć drugiego klasyka (w kolejności u mnie - to pierwszego) jakim jest Chevy Camaro Type LT '78 350. Po poskładaniu do kupy/malowaniu itd - będę uderzał do rzeczoznawcy i z pewnością skorzystam z Twoich rad! ;)

Jeżeli zatem chodzi o numer silnika, to znalazłem na wskazanym przez Was miejscu:

60564026
3818

Czy mógłby ktoś pomóc w rozszyfrowaniu?

PS. rekin będzie umówiony do elektryka na początku roku - kilka drobiazgów. Jeżeli chodzi o tapicera, to z chęcią zdecyduję się na obszycie również deski rozdzielczej w skórze ;) jednak w pierwszej kolejności - mechanik/elektryk.

PS2. Czy orientujecie się gdzie (w Krakowie) mogę dorobić kluczyk bez zbędnego jeżdżenia i pytania się w kilku miejscach?

Dzięki!!

kalina 

Wysłany: 29-12-2013, 21:55   

Jak szukasz mechanika do tego samochodu a widze ze jestes z Niepołomic to oddaj go tylko tam nigdzie indziej .... Co do obszywania deski rozdzielczej niewierze ze ktos jest to zrobic idealnie jak fabryka ...

http://www.aoh.pl/

Macias 

Wysłany: 01-01-2014, 11:17   

tapicer w pasłęku :mrgreen:

Odpowiedz do tematu