|
Czym kierować się przy zakupie/przyszłej renowacji? |
| Autor |
Wiadomość |
czill_kobusik

|
Wysłany: 15-11-2013, 15:32 Czym kierować się przy zakupie/przyszłej renowacji?
|
|
|
Witam Forumowiczów
Jestem świeżym członkiem forum oraz nie ukrywam - totalnym laikiem jeśli chodzi o youngtimery.
W nie dalekiej przyszłości planuje zakupić E24 tudzień E21 ale moje pytanie będzie bardziej ogólne i tyczyć będzie się wszystkich klasyków
Czym kierować się przy wyborze klasycznego auta, a mianowicie co jest bardziej cenione ? Zakup przysłowiowej kupy złomu i mozolne doprowadzanie jej do stanu idealnego (blacha, piaskowanie, nowych lakier etc.), czy też cierpliwe czekanie i finalnie znalezienie tego jedynego okazu, z nienagannym lakierem, z małą ilością rdzy, który trzeba po prostu dopieścić ?
Chodzi mi tu głównie o oryginalność, ponieważ z tego co zdążyłem się rozeznać, im więcej ingeruje się w taki samochód tym bardziej traci swoją wartość kolekcjonerską (chociaż mogę się mylić).
Czy przy obecnych możliwościach nie kiedy wystarczy porządny auto detaling karoserii i renowacja skóry, niż kładzenie nowego lakieru i obszywanie nowego wnętrza ?
Czy w ogólnym rozrachunku nie wyjdzię po prostu to i to na zero ?
koszt złomu + koszt całkowitej renowacji = koszt auta w nienagannym stanie + kosmetyka/dopieszczenie
czy po prostu nie ma co się łudzić, że uda się odnaleźć taki egzemplarz, który blacharze będzie mógł ominąć szerokim łukiem ?
pozdrawiam i zapraszam do dyskusji |
|
|
|
 |
Mati

Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Cze 2006 Posty: 1459 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 15-11-2013, 15:52
|
|
|
Na początek proponuję poczytanie forum, znajdziesz odpowiedzi na wiele pytań
np.:
http://www.6.com.pl/forum...der=asc&start=0 |
_________________ BMW e24 628 CSI 'Alpinweiss˝" - igła na rozbój. |
|
|
|
 |
Janusz200

Pomógł: 11 razy Dołączył: 19 Maj 2009 Posty: 807 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-11-2013, 21:10
|
|
|
| Przeczytałem to, co sam pisałem przed kupnem. Po 4 latach posiadania 6 potwierdziły się moje ówczesne przypuszczenia - lepiej wydać więcej lub dużo więcej na auto w b. dobrym stanie niż odbudowywać ruinę. Per saldo wyjdzie taniej a i radości będzie więcej i od razu. |
_________________ 635 CS z 1980 - Hermann
Your brand-new BMW is a splendid sight.
Ihr fabrikneuer BMW Wagen ist ein erfreulicher Anblick.
(z instrukcji obsługi) |
|
|
|
 |
HELMUT

Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Kwi 2005 Posty: 1559 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 16-11-2013, 09:40
|
|
|
Radość z jazdy jest wartością najwyższą dlatego na pewno nie kupuj takiego którego trza od razu rozbierać i remontować. Ja mojego remontowałem po paru latach eksploatacji i chciałem ich tam wszystkich pozabijać że tak długo to trwa (a mój remont był jednym z szybszych) |
_________________ 635 (zielona) - taczka na codzień - ksywa remont
635 (biała - petarda) - w tym sezonie raczej ma wolne
728 (biały-ciągnik) - wnętrze ładne już ma
316 (złota) - do miejskiej dżungli |
|
|
|
 |
oorbi

|
Wysłany: 17-11-2013, 10:04
|
|
|
Potwierdzam słowa zdecydowanie bardziej doświadczonych kolegów. Po 3 miesiącach poszukiwać, obejrzanych 6 sztukach osobiście, po przejechaniu ponad 3000 km w poszukiwaniu wymarzonego CS1 .... potwierdzam trzeba szukać jak najlepszego stanu i jak najbardziej kompletnego auta.
Ja się tych zasad, poznanych na tym forum, pilnowałem, a teraz mogę potwierdzić słuszność.
Znalazłem i wczorajszy powrót do domu wymarzonym rekinem ponad 200 km to moje najlepsze przeżycie motoryzacyjne do tej pory |
_________________ e30 sprzedane i w końcu wymarzony rekin stoi w garażu
https://www.facebook.com/e24RedBeauty |
|
|
|
 |
Janusz200

Pomógł: 11 razy Dołączył: 19 Maj 2009 Posty: 807 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 17-11-2013, 15:20
|
|
|
Są jeszcze 2 kryteria, które warto sobie przyjąć:
1. szukaj tego, co lubisz i będzie Ci się podobać. Jeśli nie trawisz czarnej tapicerki a takie auto kupisz, bo będzie w dobrym stanie, to ile razy będziesz na nie patrzył, to zawsze czegoś będziesz żałował. A klasyk ma nas przede wszystkim cieszyć. To samo dotyczy skrzyni biegów.
2. W przypadku E24 powinieneś wybadać, czy chcesz CS-a, CS1 czy CS2. Są różnice, które potem mogą okazać się dla Ciebie istotne. Podobnie pojemność silnika. |
_________________ 635 CS z 1980 - Hermann
Your brand-new BMW is a splendid sight.
Ihr fabrikneuer BMW Wagen ist ein erfreulicher Anblick.
(z instrukcji obsługi) |
|
|
|
 |
BigTomasz

|
Wysłany: 17-11-2013, 18:28
|
|
|
Moim zdaniem przy zakupie starego samochodu - wszystko jedno jakiej marki ,jest to żeby było w oryginalnym stanie i na chodzie.Ma być oryginalny fabryczny lakier i blacharka nawet wymagająca poprawek ale nie ruszana .
Najwięcej satysfakcji daje posiadanie klasyka którego samodielnie doprowadziło się do perfekcji.
nie dotyczy to oczywiście osób które będą zlecały wszystkie prace u "fachowców" bo doprowadzą w któtkim czasie włąściciela klasyka do zapaści finansowej. |
_________________ Około 50 fajnych samochodów przez 30 lat. |
|
|
|
 |
czill_kobusik

|
Wysłany: 25-11-2013, 12:08
|
|
|
Mati - dzięki za podesłanie linka bo nie ukrywam że jego lektura odpowiedziała mi na wszystkie nurtujące mnie pytania.
w sobotę jadę oglądać tą sztuke: http://allegro.pl/show_item.php?item=3735175619
czekam na razie na więcej zdjęć i numer vin.
wiem, że analiza zdjęć, jeszcze kiepskiej jakości jest jak wróżenie z fusów ale czy dobrze mi się wydaje że kolor to najprawdopodobniej Damantschwarz #181 ?
pozdrawiam i dzięki za odzew |
|
|
|
 |
bogumił

Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Sty 2007 Posty: 447 Skąd: Wyszków
|
Wysłany: 25-11-2013, 13:09
|
|
|
| To raczej Delphin #184 |
|
|
|
 |
Marcus_B

Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Lip 2012 Posty: 212 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-11-2013, 16:39
|
|
|
| Fotele wyglądają identycznie jak te które miał KotSylwester przez jakiś czas w swojej 6 (http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=10046) |
_________________ Marek
635 CSI '84
E39 528i Touring |
|
|
|
 |
oorbi

|
Wysłany: 25-11-2013, 18:53
|
|
|
To auto wraca na Allegro po miesięczne (może dwumiesięcznej) przerwie. Cena zmieniła się nieznacznie. Ja wtedy dzwoniłem i miałem wrażenie, że moje pytania zdecydowanie męczą sprzedającego. W zasadzie wszystko kwitował "trzeba przyjechać i obejrzeć"
chyba, że wtedy zmieniło właściciela i teraz ten nowy je sprzedaje ....
co do koloru to 300$ nie jest diamand schwarz. Tak jak wyżej napisane to jest delphin metalic. |
_________________ e30 sprzedane i w końcu wymarzony rekin stoi w garażu
https://www.facebook.com/e24RedBeauty |
|
|
|
 |
waran

|
Wysłany: 28-11-2013, 14:20
|
|
|
ogladalem to auto pare lat temu jak szukalem 6.
sprzedawal sympatyczny gosc z Kabat. auto bylo obnizone i na bardzo charakterystycznych felgach - mozna poszukac na forum.
z tego co pamietam, to na pewno bylo mokro w bagazniku, rynny dachowe do spawania, blotnik przedni ktorys chyba mial purchla. na sto procent antena byla zamocowana w lewym przednim blotniku, tak jak w CSie, a nie CS1.
auto poszlo wtedy w licytacji na allegro za 16 tysiecy bodajze, potem kilkakrotnie wracalo.
tak jak ktos slusznie zauwazyl, wnetrze jest od Radka - przednie boczki sa inne od reszty.
pozdr |
_________________ rust is not a crime! |
|
|
|
 |
|
|