forum E24 Strona Główna forum E24
www.6.com.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
W koncu szesc mTconan-a :)
Autor Wiadomość
Rafał 

Wysłany: 24-03-2011, 09:27   

No pieknie, dałes rade :D :piwko:

RoboCop 

Wysłany: 07-05-2011, 00:13   

mTconan - przeczytałem temat z prawdziwą przyjemnością, wielki podziw za włożoną pracę i kasę (szkoda, że nie rozpisałeś kosztów), auto praktycznie gotowe, ale nic nie napisałeś o wrażeniach z jazdy po skończonej restauracji...

:??:

mTconan 

Wysłany: 30-05-2011, 20:22   

No coz auto jak dla mnie nie jest jeszcze gotowe np w czerwcu wymieniam troche czesci z zawieszenia. Brakuje paru detali. Natomiast jazda tym autem to fantastyczna sprawa , zwlasza lubie sobie przejezdzac przez taki wiadukt i pare razy musnac pedal gazu - usmiech z twarzy schodzi dlugo :wink: Poza tym jezdze raczej spokojnie , rzucam sie w oczy zwlaszcza niebieskim ktorzy nakladaja na ciebie szablon bmw=szajbus , co jest dla mnie dosc przykre. Trudno jest policzyc ile to wszystko kosztowalo bo trudno jest oszacowac czas mojej pracy przy moim skarbie 8) .
Poniezej pare nowych zdjec przed i po
:piwko:

Macias 

Wysłany: 30-05-2011, 20:29   

słuchaj... masz fotele RECARO od cs'a (które potrzebuję) a ja mam kpl. do cs/1 nie chcesz się zamienić :)

E24 RACING - w końcu wyjechała z garage :)
E39 530d/A jednak zmieniłem na manual - touring, hotel, holownik, itp, itd,
E39 540i/A express - 39,9 dm3/100...
E87 120d/A dla Pani frau.....

ASSISTANCE +48 605 269 269 (BMW BMW)
BMW PARTS & GARAGE +48 605 627 627 (MCS MCS)

mTconan 

Wysłany: 30-05-2011, 20:35   

Wiesz nie sa one w swietnym stanie zwlaszcza lewy boczek kierowcy nadaje sie do grubszej roboty tapicerskiej (widac z bliskiej odleglosci), brakuje listewek plastikowych przy listwach mocujacych no i kiedys ktos cos kombinowal przy mocowaniu pasa bezpieczenstwa. Poza tym jak na okolo 30 letni zywot nie jest zle. :roll:

Macias 

Wysłany: 30-05-2011, 20:38   

podeślij mi foto

E24 RACING - w końcu wyjechała z garage :)
E39 530d/A jednak zmieniłem na manual - touring, hotel, holownik, itp, itd,
E39 540i/A express - 39,9 dm3/100...
E87 120d/A dla Pani frau.....

ASSISTANCE +48 605 269 269 (BMW BMW)
BMW PARTS & GARAGE +48 605 627 627 (MCS MCS)

mTconan 

Wysłany: 30-05-2011, 20:49   

Ok , jutro wysle Ci dokladne zdjecia, (na 10 stronie jest kilka fot) choc ciezko teraz bylo by mi sie z nimi rozstac tym bardziej ze dowiedzialem sie od Ciebie ze to taki skarb :mrgreen:

mTconan 

Wysłany: 30-07-2011, 16:24   

Mam teraz trochę wolnego więc wrzucam parę nowych zdjęć mojego autka uratowanego od prasy. 8) Z małym opisem co w sumie zostało wyremontowane; Oczywiście wymieniłem na początku olej silnikowy, płyn hamulcowy, chłodniczy, wspomagania, filtry oleju , paliwa (2x), powietrza.

Silnik, osprzęt, układ elektryczny ,zapłon ;

Nowe świece beru , przewody zapłonowe , akumulator centra, przekaźnik pompy paliwa, regeneracja alternatora (reg. napięcia, szczotki )częściowa wymiana węży ukł. chłodzenia. Pasków; alternatora , serwa. Wymiana amortyzatorów gazowych maski. Naprawa centralnego zamka, elektrycznej anteny. Częściowe pomalowanie elementów pod maska. Naprawa silnika podnoszenia szyb prawy tył.

Układ hamulcowy ; Nowe klocki tył , zregenerowane zaciski (zestawy naprawcze)

Układ paliwowy ; czyszczenie zbiornika, wymiana pompy paliwa zew (2x).

Zawieszenie i układ kierowniczy ; końcówki drążka (l,p) łączniki stabilizatora (l,p) tył i przód , wahacze przednie dolne , wymienione tuleje w górnych i inne małe gumowe elementy. Wymiana opon na fuldy (nowe) ustawienie zbieżności wyważenie felg, wymiana wentyli. Amortyzatory badane na stacji diagnostycznej trzymają po 68% J

Układ wydechowy ; dokupiony końcowy tłumik + konserwacja, dokręcenie wieszaków z małą modyfikacją.

Karoseria i detale zewnątrz ; zaspawanie 3 dziur, wstawienie prawego tylnego progu (dorabiany) , zeszlifowanie lewego przedniego i tylnego błotnika do żywego uzupełnienie braków blaszkami stalowymi – nie toną szpachli. Oczyszczenie z rdzy narożników szyb, naprawa wgniecionego zderzaka, konserwacja podłogi, nowy lakier na całość auta. Plastikowe elementy zostały przywrócone do stanu ich dawnej świetności (listwy, gril , nerki ) . Lampy tył zregenerowane ,przód odświeżone kierunki i lampy , nowe emblematy tył i przód. Na pewno coś jeszcze ale nie pamiętam.

Wnętrze ; demontaż wnętrza do gołej blachy , pranie wszystkiego co da się wyprać. Konserwacja podłogi od wewnątrz. Naprawa podów , naprawa foteli (malowanie), czyszczenie różnych elementów konserwacja. Demontaż podziurawionych boczków drzwi. Kupiłem materiał i obiłem sam na nowej sklejce. Wymiana klamki kierowcy moja pekła. Podłączenie wszystkiego tak jak ma być. Zakup radyjka bmw bavaria c z tamtych lat , fajny plastyczny dźwiek. Czyszczenie i ponowny montaż . Smarowanie mechanizmów pasów ,szyb , szyber dachu i pewnie jeszcze wielu elementów których nie sposób spamiętać.

Filmik : http://www.youtube.com/watch?v=_OJMJuLx-pk nie za długi ale jest.

Inne ; kupiłem paski od Maciasa . Nic nie poradzę chory jestem na punkcie alpiny, ale jak podejrzewam każdy z nas ma jakieś odchyły :twisted:

Zostało do zrobienia;
- chromy przód i tył , lusterka
- alufelgi alpiny 15? Były takie ?
- ujednolicenie koloru wnętrza
- licznik znowu szlag trafił
- tapicerka bagażnika
- wkładka zamka kierowcy
- halogeny
- wygłuszenie maski , drobne plastiki do skręcenia.

Póki co silniczek ładnie pracuje, ładnie trzyma obroty , czuć że ma swoją moc zrobiłem gdzieś z 500km . chciałbym utrzymać taki stan. Tylko olej zrobił się troszkę czarny. Związku z tym chciałem się was spytać czy słyszeliście o takim zabiegu jak „płukanie silnika” przed wymiana oleju ? ,a chciałem jeszcze zalać pewien specyfik z olejem może mieliście z nim styczność BILSTEIN R-2000 ??? Pozdrawiam

http://www.bilstein.waw.pl/allegro.html .

Gorg 

Wysłany: 31-07-2011, 00:20   

Ta uśmiechnięta micha na końcu dobrze robi ... :) oby zawsze banan :)
Gratuluję
PS
To felgi Alpiny zakup Pan jeszcze...i minimalnie w dół :)

Odpowiedz do tematu