forum E24 Strona Główna forum E24
www.6.com.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
polski remont M30B30 E3/E9
Autor Wiadomość
MIŁOSZ 

Wysłany: 19-11-2010, 09:31   polski remont M30B30 E3/E9

Nie pisze tego zeby sie wyzalic, ma byc to watek humorystyczny i ciekawostka przyrodnicza, nawet jesli podczas prac nie bylo mi do smiechu.

Rekiniarnia kupila kiedys w Jaworznie takiego aparata, chyba mozna powiedziec, ze za ciezkie pieniadze.

Silnik 3,0S z 1972 po generalnym remoncie, czy odbudowie... jakos tak, stan idealny, robiony od A do Z w 2004 pozniej 3000km przebiegu, ponad 3 lata w stanie wymontowanym - igla.

W sumie to moze nawet bym do niego nie zgladal, ale wlasciciel (ponad 80 lat) poinformowal mnie, ze gazniki przelewaja, chcialem je podmienic i przy okazji troszke sie mu przygladnac.

Pierwsze co mnie zainteresowalo, to , ze wszystkie uszczelki, ale to doslownie wszystkie sa wycinane z szablonu. Nie potraktowalem tego odrazu jako wade, material wydawal sie byc gruby, elastyczny, wyciete bardzo pracyzyjnie.

Pozniej zdjalem pompe wody. Nie wiem czym zalany byl ten silnik, ale jak na 3 lata lezakowania gnoj ciezki do opsiania

W srodku w silniku rdzawe bloto, wrzery tak glebokie, ze musialem zgladnac do innego silnika, zeby porownac ktorych miejsc wewnatrz bloku juz pratycznie calkowicie brakuje.

Spasowany z czegos ruski termostat, nawet za bardzo nie podobny do orginalu, ale jakos go tam wepchali

Pod deklem zaworowym czarna sadza, ciekawe czym go zalewali na te 3000km, a moze konserwowany smola, nie wiem....

Wazny i cenny punkt programu, walek rozrzadu 272 stopnie, mysle sobie , ze jak juz silnik sie nie nada, to zawsze walek sie przyda albo dobrze sprzeda..... nie wzialem tylko pod uwage, ze po pierwsze byl juz napawany, a po drugie po remoncie i 3000km wyglada tak

A tu jakby ktos sie nie dmyslil, naped aparatu zaplonowego z walka rozrzadu, niestety sie ulamalo, wiec zalozono taka fajna nakretke, byc moze z tego samego auta z ktorego pochodzi termostat, i sprytnie zakontrowano srubka. Cala fatyga byla by zbedna, gdyz do napedu tak naprawde wystarczy jak tylko z jednej strony jest polksiezyc, nawet byly takie wersje walka, no ale przy walku po 3 napawaniach i 2 milionach kilometrow jest juz troche luzow i nie dalo rady bez drugiej strony.

Pisalem wczesniej, ze wszystkie uszczelki sa z metra ciete, ale wtedy nawet sam nie rozumialem dokladnie slowa "wszystkie", a wiec wszystkie to wszystkie, wiec uszczelka pod glowica rowniez, tyle ze material inny, mniej kartownik a bardziej deseczka, no i calkiem ladnie wyciete, raz mu tylko nozyczki troche zeszly.

Tloki na drugi nadwymiar, w sumie byla by to najbardziej pozytywna wiadomosc tego po poludnia, niestety nie jest. Jest to tzw. prawie drugi nadwymiar na prawie +50. Prawie dlatego ze powinny miec srednice 89,47 pod szlif tulej 89,50 a dzwinym trafem maja 89,46. Szybko zrozumialem, ze tloki rozwniez sa gdzies dorobione, a wykonawca zapewne wzial ksiazke tolerancji szczelin z zuka lub nysy i z tad 89,46.

Na tym chyba skoncze, nie odkrecalem miski olejowej, boje sie pomyslec, z czego sa dorobione panewki..... Przypomne remont nie odbywal sie w 1984 tylko w 2004 roku :shock:

Milej lektury....
E28 535i '85 Polaris - Petarda

HELMUT 

Wysłany: 19-11-2010, 10:26   

ale zobacz jak te tłoki są wspaniale wygarbione, jak liźniesz głowice to komprecha będzie taka że i 100 oktan będzie mało :twisted:
316 (złota) - do miejskiej dżungli

Macias 

Wysłany: 19-11-2010, 11:58   

to są chyba tłoki z ACS5 e34, mam jakieś takie podobne, gdzieś w śmieciach :roll: , a pod panewkami powinieneś mieć bibułki do skręcania papierosów :mrgreen:

E24 RACING - w końcu wyjechała z garage :)
E39 530d/A jednak zmieniłem na manual - touring, hotel, holownik, itp, itd,
E39 540i/A express - 39,9 dm3/100...
E87 120d/A dla Pani frau.....

ASSISTANCE +48 605 269 269 (BMW BMW)
BMW PARTS & GARAGE +48 605 627 627 (MCS MCS)

zagor71 

Wysłany: 19-11-2010, 13:59   

Jak dla mnie termostat CCCP rewelacja :mrgreen: Oryginał Radziecki.a panewy z rur wodociagowych :twisted:

Memphis 

Wysłany: 19-11-2010, 14:03   

ja bym odkręcił miskę, może szczątki jakiegoś chomika i jego kółka-kręciołka znajdziesz :P

arzachelek 

Wysłany: 13-12-2010, 00:07   

a mi płakać się chcę jak oglądam, szkoda autka, szkoda silnika, bo w niewłaściwe ręce trafił (nie mówię oczywiście o Twoich, Miłosz :) )

gremlin4 

Wysłany: 15-12-2010, 01:05   

oo fak :shock: troche syfu w zyciu widzialem ale to to masakra jakas

Odpowiedz do tematu