forum E24
www.6.com.pl

Galeria - 1986 635 CSiA Delphin Metallic

codigo - 09-08-2013, 11:43
Temat postu: 1986 635 CSiA Delphin Metallic
Jestem na forum od pewnego czasu, ale dopiero teraz, gdy rozbiórka mojej 6 dobiega końca, zdecydowałem się założyć dedykowany wątek.

Na początek rozkodowany VIN...

Dane pojazdu
Art.
Wartość
Numer podwozia WBAEC610401280351
Kod typu 5361
Typ 635 CSI (EUR)
Typoszereg E E24 ()
Seria 6
Rodzaj konstrukcji COUPE
Układ kierowniczy LL
Drzwi 2
Silnik M30
Pojemność skokowa 3.50
Moc 0
Napęd HECK
Skrzynia biegów AUT
Kolor DELPHIN METALLIC (184)
Tapicerka BUFFALO ANTHRAZIT (0180)
Data prod. 1986-10-07
Wyposażenie
Kod
Nazwa (interfejs)
Nazwa (ETK)
S200A KATALYSATOR - ENTFALL Brak katalizatora
S209A SPERRDIFFERENTIAL 25% Blokada dyrefencjału
S290A BMW LM-RAEDER 7JX15,225/55R15V Obr. BMW, st. le. spr. gwiaz. 44
S301A DIEBSTAHLWARNANLAGE MIT ZV Autoalarm
S314A FRONTSCHEIBENWASCHDUESEN BEHEIZT Lusterko zewn. /Zamek kier. podgrz.
S320A MODELLSCHRIFTZUG ENTFALL Brak napisu modelu
S339A SHADOW LINE Shadow-Line
S350A WAERMESCHUTZGLAS GRUEN, RUNDUM Szkło izolacji cieplnej zielone
S421 FEUERLOESCHER 2 KG HALON
S494A SITZHEIZUNG FUER FAHRER/BEIFAHRER Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera
S498A KOPFSTUETZEN IM FOND Zagłówki w siedzeniu tylnym mechaniczne
S500A SCHEINW.WASCHANL./INTENSIVREINIGUNG Inst.czyszcz.refl./Czyszcz. intensywne
S530A KLIMAANLAGE Klimatyzacja
S663A BMW BAVARIA C ELEKTRONIC Radio BMW Professional
S675A BMW SOUND SYSTEM Sound System
S682A RADIOANTENNE AUTOMATISCH Siedzenie tylne z materiału

... i kilka zdjęć z czasów gdy była jeszcze w rękach bootsiego...

100_2560 by codigoPL, on Flickr

100_2559 by codigoPL, on Flickr

... i kilka już u mnie

IMG_9256 by codigoPL, on Flickr

IMG_9273 by codigoPL, on Flickr

IMG_0269 by codigoPL, on Flickr

IMG_0265 by codigoPL, on Flickr

W międzyczasie (poszukiwania trwały ponad 2 lata...) udało mi się kupić sportowe fotele:

IMG_0843 by codigoPL, on Flickr

W planach mam pozbycie się rdzy, nowy lakier i kilka innych modyfikacji, o których napiszę kiedy indziej.

Pozdrawiam,
Kamil

codigo - 23-08-2013, 16:03

Dzisiaj 6 pojechała do blacharza.

zdjęcie 1 by codigoPL, on Flickr

A tutaj zdjęcie modyfikacji, której przetestowania najbardziej nie mogę się doczekać:

zdjęcie 2 by codigoPL, on Flickr

Jule - 24-08-2013, 21:30

Ale Rekina wypatroszyles :twisted: czyli spotkania w tym roku nie bedzie :piwko:
codigo - 24-08-2013, 22:40

Jule napisał/a:
Ale Rekina wypatroszyles :twisted: czyli spotkania w tym roku nie bedzie :piwko:

Cuda się zdarzają, ale aż takim optymistą nie jestem :piwko:

Kudeł - 25-08-2013, 00:02

To listwa od E39?
codigo - 25-08-2013, 11:00

Kudeł napisał/a:
To listwa od E39?

Od E36 RHD.

codigo - 26-09-2013, 23:12

Z racji tego, że blacharz zajmuje się moją 6 w wolnej chwili to tempo prac nie jest imponujące, ale coś się powoli rusza do przodu.
Lewy próg tył:

Untitled by codigoPL, on Flickr

codigo - 13-11-2013, 21:23

Pytanie do forumowiczów, którzy już przez to przeszli: jakie preparaty polecacie do konserwacji podwozia? I w jaki sposób najefektywniej przeprowadzić taką "operację"?
Dodam, że nie miałem zrywanej fabrycznej konserwacji.

mariusz76a - 14-11-2013, 16:51

Ja polecam produkty firmy BOLL np. fluidol, baranek i masa poliuretanowa. Do malowania elementów podwozia stosowałem czarną farbę epoksydową ( http://allegro.pl/antykor...3674740620.html ). O dziwo idealnie spisuje się też na zaciskach hamulcowych i bębnach.
Sany - 14-11-2013, 20:14

mariusz76a napisał/a:
Ja polecam produkty firmy BOLL np. fluidol, baranek i masa poliuretanowa. Do malowania elementów podwozia stosowałem czarną farbę epoksydową ( http://allegro.pl/antykor...3674740620.html ). O dziwo idealnie spisuje się też na zaciskach hamulcowych i bębnach.

najlepsza jest farba okrętowa, tylko za holer.. nie pamiętam jak ona się nazywa. Kumpel kilka lat temu pomalował nią podłogę od Garbusa, projektu nie ukończył i zostawił w krzakach. Stoi do dzisiaj lato, zima rozebrany bez wnętrza, szyb. Wszystko gnije, a podłoga jak dzwon, najmniejszego purchla nie ma :)

Janusz200 - 14-11-2013, 21:31

Farba nazywa się np. Epirust, prod. Oliva z Gdańska. Farba epoksydowa dwuskładnikowa. Od razu uprzedzam, że strasznie śmierdzi-nie do użytku w zamkniętych pomieszczeniach.
Macias - 15-11-2013, 00:08

BOLL to g. ja po zrobieniu jednego auta zdzerałem wszystko, bo przez pół roku się lepiło i nie chciało wyschnąć.... nie lepiej zainwestować nieco więcej w oryginał? środek tectyl valvoline'a lub wurtha.

to czerono-rdzawe, to farba tlenkowa (kiedyś na bazie ołowiu), zwana potocznie minią lub okrętówką. aktualnie nazywa się corrizon, o ile dobrze pamiętam, producent polifarb wrocław lub cieczyn. nie nadaje się na elementy lakierowane, bez przykrycia jej odpowiednim podkładem, natomiast idealna do podwozia, pod wszelkiej maści gumy i baranki.

mariusz76a - 15-11-2013, 07:55

BOLL się lepił?? Ja go używam właśnie dlatego że jako jedyny fluidol na rynku po wyschnięciu się nie lepi.
Macias - 16-11-2013, 17:29

ja piszę o baranku, fluidola nie stosowałam :mrgreen:
mariusz76a - 16-11-2013, 17:35

Macias napisał/a:
ja piszę o baranku, fluidola nie stosowałam :mrgreen:

Może Ty jednak kupiłeś jakiś bitex czy coś podobnego bo z BOLL'a nic mi się nigdy nie lepiło i ładnie wysychało.

P.S.
Czy może użyłeś tego:

Macias - 17-11-2013, 22:53

ja na pędzel środków nie używam, tylko na pistolet więc wymagam profesjonalnej jakości :twisted:
mariusz76a - 17-11-2013, 22:56

Ja na "profesjonalnej jakości" też się już nie raz przejechałem.
Rafał - 18-11-2013, 08:58

Valvoline tektyl 122a, w firmie od 13lat tym robie i nic lepszego nie znam. Polecam.
Macias - 18-11-2013, 20:28

Rafał napisał/a:
Valvoline tektyl 122a, w firmie od 13lat tym robie i nic lepszego nie znam. Polecam.

a BMW używało to już w latach siedemdziesiątych :mrgreen:

PRINCZI - 18-11-2013, 20:46

Rafał napisał/a:

Tektyl 122a jest tylko w kolorze czarnym???

Rafał - 19-11-2013, 07:17

Macias napisał/a:
Rafał napisał/a:

a BMW używało to już w latach siedemdziesiątych :mrgreen:

Tak, ja zacząłem robić tektylem, a bmw przestało patrząc na pordzewiale 10 letnie bmw :-D

Tylko czarny.

Adam - 19-11-2013, 08:08

Rafał napisał/a:

Też uważam, że to jeden z lepszych środków.

MIŁOSZ - 20-11-2013, 17:56

Rafał napisał/a:

To tym mam zrobiony spod w E3??

Jesli tak, to biorac pod uwage czynnik lepi sie czy nie lepi, to lepi sie jak diabli, dotkniecie wlosami podlogi po ponad roku od nalozenia konczy uzyciem nozyczek :) . Tyle, ze wiekszosc trakatuje to wlasnie jako zalete a nie wade, chyba to ze sie lepi znaczy, ze konserwacja pozostaje elastyczna i nie pozwoli wejsc niczemu pomiedzy siebie a blache..... ale to tylko tak sobie glowkuje i slucham, w tym temacie calkowity laik jestem....

Rafał - 20-11-2013, 20:56

Tak, tym.

Nie chciałem się rozpisywać, ale dobrze kombinujesz, nie może wyschnąć, kruszyć się i rozwarstwiać.

Rok :?: nie więcej :?: na pewno już po gwarancji :lol:

codigo - 21-11-2013, 13:27

Dziękuję wszystkim za rady. Chyba zdecyduję się w takim razie na Valvoline. Czy to jest ten preparat -> link ?
Mam też pytanie odnośnie samego nałożenia. W jaki sposób przygotować powierzchnię? Czy muszę zedrzeć starą konserwację?

EDIT: aha, jeszcze pytanie ile tego kupić, żeby wystarczyło :) ?

Pozdrawiam,
Kamil

Kudeł - 21-11-2013, 21:51

Janusz200 napisał/a:
Farba nazywa się np. Epirust, prod. Oliva z Gdańska. Farba epoksydowa dwuskładnikowa. Od razu uprzedzam, że strasznie śmierdzi-nie do użytku w zamkniętych pomieszczeniach.

Tak właśnie. To jest nie do zajechania i to mój patent, który odkryłem po sprawdzeniu całej masy różnej maści gówien. Trzeba tylko dokładnie to zrobić i nie ma bata, żeby coś ci wyszło. Zabezpieczają tym silosy, konstrukcje stalowe będące stale w ziemi itd. Nie opłaca się brać małych puszek, lepiej zrzucić się na bańkę w kilka osób bo koszt jest 4 razy mniejszy w przeliczeniu na litr. Farba nawet przy pracy na świeżym powietrzu daje się we znaki :v:
Polecam także WURTH-a do ochrony podłogi i progów jako ostatnią warstwę art. nr. 08933091 a także wosk do profili zamkniętych art.nr. 0892082-P Te akurat sa na pistolet ale wosk jest także w spray-u.

codigo - 03-12-2013, 19:00

6 już odebrana od blacharza. Fotki miejsc, które były naprawiane wkrótce. Teraz samochód czeka na konserwacje podwozia i piaskowanie, malowanie proszkowe i wymianę zawieszenia.
Ostatecznie zdecydowałem się na produkty Valvoline z serii Tectyl: ML i Bodysafe do podwozia i 190 do nadkoli i progów. Długo zastanawiałem się na Epirustem, ale z informacji jakie uzyskałem wynika, że przewaga tego produktu byłaby najbardziej odczuwalna, gdybym miał wypiaskowane całe podwozie, a tak jak pisałem wcześniej, stara konserwacja zostaje.

Jeśli chodzi o poliuretany to wybrałem w końcu żółte na całą tylną belkę.

Kupiłem też kilka drobiazgów w ASO:

Nie wiem do końca, w którym miejscu są te plastikowe zaślepki. Myślałem, że dostanę metalowe korki do zaślepienia otworów w profilach zamkniętych.

Czy ktoś z Was orientuje się, w których miejscach są elementy z poniższego diagramu: http://realoem.com/bmw/sh...=51&fg=80&hl=14 ?

codigo - 10-12-2013, 23:37

Panowie,

Rozebrałem dzisiaj całe zawieszenie do piaskowania. Tylnych łożysk chyba nie da się zdjąć tak, żeby się nie rozsypały, a więc muszę kupić nowe. Jaką firmą polecacie?

Pozdrawiam,
Kamil

mariusz76a - 11-12-2013, 08:31

Ruville, FAG, SKF.
Macias - 11-12-2013, 08:33

mariusz76a napisał/a:
Ruville, FAG, SKF.

tylko w odwrotnej kolejności :mrgreen:

codigo - 11-12-2013, 10:41

Dzięki Panowie. A czy SKF nie pakuje produktów FAG'a?

Pozdrawiam,
Kamil

Kudeł - 11-12-2013, 11:44

10,9,11,12 to raczej jest w bagażniku - zaślepka dojścia do zbiornika baku z tym, że 12 to chyba powtarza się w innych miejscach budy np. mocowanie elementów na nosie itp. ale pewny nie jestem co do wielkości tej części. 7 wiadomo w odwodnienia budy, pod nogami podróżujących, reszta to HGW, ja jestem wzrokowcem i jakbyś zrobił jakąś fotkę to może bym ci powiedział bo po tych bieda rysunkach to nie umiem określić a często te części nie są podobne do tego co jest w aucie. 3 to spinka a 15 zaślepka, chyba jest taka w otworze na progach od strony kabiny - tak mi się kojarzy.
Kudeł - 11-12-2013, 11:56

codigo napisał/a:
Długo zastanawiałem się na Epirustem, ale z informacji jakie uzyskałem wynika, że przewaga tego produktu byłaby najbardziej odczuwalna, gdybym miał wypiaskowane całe podwozie, a tak jak pisałem wcześniej, stara konserwacja zostaje.

Ktoś cię wprowadził w błąd, to stosuje się na miejsca gdzie już jest uszkodzona stara izolacja.Czyścisz, wycinasz luźną izolację - taką która już się nie trzyma podwozia,kończąc w momencie gdy dojdziesz do trwale zespolonej, potem dopiero czyścisz, malujesz itd. Na koniec jest w Wurth-cie masa, która po zastygnięciu jest identyczna z tą używaną oryginalnie (elastyczna). Po zaklejeniu i polakierowaniu nie ma praktycznie różnicy, z tym że ta masa jest w tubie na pistolet do silikonu a nie nakładana pod ciśnieniem. Bez sensu jest drzeć całą izolację bo jest bardzo dobra. Ja ze względu na ciągły brak czasu ciągle nie dokończyłem konserwacji i jeżdżę tylko na Epiruście :oops: od kilku lat. Zero czegokolwiek. Poświęciłem się dla dobra ogółu i testuję :wink:

codigo - 08-04-2014, 18:20

W końcu się zmobilizowałem i wgrałem zdjęcia na kompa.

Blacharka:

codigo - 08-04-2014, 18:28

Konserwacja:

codigo - 08-04-2014, 18:32

Zawieszenie przed:

i po:

codigo - 08-04-2014, 18:34

Dyfer:

Maglownica:

strzala - 08-04-2014, 20:56

Elegancko to wygląda :) Dobrze że od razu robisz wszystko razem z zawieszeniem ja tak nie zrobiłem i teraz i tak to robię a tak jak samochód rozebrany to co innego.
codigo - 08-04-2014, 21:30

Dzięki :)
Wada podejścia "wszystko od razu" jest taka, że potrafi się to ciągnąć bardzo długo. W miesiącach mógłbym liczyć czas oczekiwania na swoją kolej w warsztatach.

Matkuba - 09-04-2014, 21:52

Pogratulować!!!!
Az miło się takie fotki ogląda :piwko:

codigo - 09-04-2014, 22:29

Dzięki :piwko:
codigo - 10-04-2014, 10:12

Czy gumowe uszczelki wiązki, które siedzą w grodzi można dorobić, ewentualnie dopasować z innego modelu? Moje są mocno zużyte, a nie widzę, żeby ta część była dostępna osobno.
codigo - 10-04-2014, 12:55

Kolejne pytanie:

Czy macie zdjęcie wygłuszenia wewnętrznego ściany grodziowej w CS/1? Najlepiej wyjętego z samochodu i trzymającego kształt.

Kulatka - 10-04-2014, 21:01
Temat postu: Delphin
Kamil, ale jak pisałem poskładaj swojego Delphin-a bo nie mam z kim jeździć, to nie myślałem, że będziesz budował Delphin-a od podstaw, :D
Profeska.

codigo - 10-04-2014, 21:55
Temat postu: Re: Delphin
Kulatka napisał/a:
Kamil, ale jak pisałem poskładaj swojego Delphin-a bo nie mam z kim jeździć, to nie myślałem, że będziesz budował Delphin-a od podstaw, :D
Profeska.

Grzesiek, jak już będzie polakierowany to druga para rąk na pewno się przyda, żeby szybciej wyjechać :D Czuj się zaproszony :piwko:

Kulatka - 11-04-2014, 10:19
Temat postu: Re: Delphin
codigo napisał/a:
Kulatka napisał/a:
Profeska.

Grzesiek, jak już będzie polakierowany to druga para rąk na pewno się przyda, żeby szybciej wyjechać :D Czuj się zaproszony :piwko:

:o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o

mariusz76a - 17-08-2015, 19:13

Jak tam postępy w pracach? Czy przetestowałeś już maglownicę z E36? Ze zdjęcia poniżej wydaje mi się że o te przewody może oprzeć się miska olejowa.

Kulatka - 18-08-2015, 08:42

mariusz76a napisał/a:
Jak tam postępy w pracach? Czy przetestowałeś już maglownicę z E36? Ze zdjęcia poniżej wydaje mi się że o te przewody może oprzeć się miska olejowa.

Obrazek

Mariusz, nie dołuj Kamila. :D

codigo - 18-08-2015, 11:50

mariusz76a napisał/a:

Obrazek

Planowałem usunięcie wspomagania, a wtedy chyba będę mógł się pozbyć tych przewodów - info niepotwierdzone. Jednak wygląda na to, że nieprędko uda mi się przetestować układ kierowniczy. Samochód został źle naprawiony blacharsko, warsztat nie poczuwa się do winy, a więc cała sprawa prawdopodobnie znajdzie swój finał w sądzie.