forum E24
www.6.com.pl

Forum użytkowników i miłośników - Hamownia

BeZK - 23-10-2008, 13:10
Temat postu: Hamownia
Witam
dzisij dzwoniłem i orientowałem się co i jak z hamownią i jeden koleś stwierdził że niepoleca wjazdu na hamownie pojazdowi z automatem, gdyż auto jest rozpędzane do największej prędkości a następnie jest wrzucany bieg N, albo D bo dokładnie też niezrozumiałem... czy naprawde niepolecane jest z autoamtyczną skrzynią biegów wjeżdzać na hamownie?? koleś mówił, że jeszcze nikt nie miał zażalen po pomiarze, ale żebym się lepeij zastanowił...

StarZcarZ - 23-10-2008, 16:19
Temat postu: Re: Hamownia
BeZK napisał/a:
Witam
dzisij dzwoniłem i orientowałem się co i jak z hamownią i jeden koleś stwierdził że niepoleca wjazdu na hamownie pojazdowi z automatem, gdyż auto jest rozpędzane do największej prędkości a następnie jest wrzucany bieg N, albo D bo dokładnie też niezrozumiałem... czy naprawde niepolecane jest z autoamtyczną skrzynią biegów wjeżdzać na hamownie?? koleś mówił, że jeszcze nikt nie miał zażalen po pomiarze, ale żebym się lepeij zastanowił...

No z automatem jest pewne ryzyko, ryzyko uszkodzenia skrzyni. Wkrecanie silnika i kol do najwyzszych wartosci a nastepnie wbijanie N powoduje brak smarowania elementow mechanicznych w skrzyni a wiec jest grozba zatarcia (dlatego tez automatow nie powinno sie holowac). Malo tego wbijanie programu D przy ostrej pracy przepustnicy i wysokich obrotach silnika moze ta skrzynie zarznac. Takie przygazowki sa niezbedne do kalibracji sprzetu i osiagniecia wiarygodnych wynikow.
Zmierzenie automata jest mozliwe, ale wymaga doswiadczonego operatora.

Tymon - 23-10-2008, 19:05

To z teorii w praktykę – spotkałem człowieka który szuka skrzyni do swojego BMW gdyż wracając z gór (100km) zatarł automata bo wrzucał na luz (N).
BeZK - 23-10-2008, 22:22

czyli liednym słowem Lypa - przez L duże... nie sprawdze se samochodzika :/... ale wg. wartości na tabelce mniejwiecej parametry są takie same co do przyśpieszenia bo od 0-100 ma mieć 11s i tyle ma(wg. stopera) a max predkość 210 a w moim przypadku jechałem 190 to chyba niezły wynik jak na autko z 83??
MIŁOSZ - 25-10-2008, 21:27

Dokladnie tyle rozpedza sie na prostej moje 524td

Mysle, ze zdecydowanie slaby wynik. Jeslisz masz prawidlowa srednice kol to musisz zakladac ze licznik przeklamuje przy predkosci 210km/h okolo 10-15km/h.

Maksymalna predkosc katalogowa to realna a nie licznikowa.

Przy predkosciach rzedu 200km/h opory powietrza sa juz ogromne i rosna juz potegowo. Kazde 10km/h wiecej to potrzeba kilkunastu a dalej nawet kilkudziesieciu koni mechanicznych wiecej.

Mysle, ze silnik obciazonego kierowca E24 podczas rownej predkosci 190km/h generuje nie wiecej jak okolo 130KM. Oczywiscie poprzez predkosci maksymalne nie da sie dokladnie okreslic mocy, albo inaczej mowiac z obliczen nigdy nie wyjedzie ta faktyczna maksymalna bo samochod musialby osiagac ja dokladnie przy obrotach mocy maksymalnej co musialo by byc niezlym fartem. Tak czy siak 190km/h jako maks to dla 628CSi nawet w automacie zdecydowanie za malo.

Oczywiscie nie wiem co oznacza w Twojej wypowiedzi, ze udalo sie tyle rozpedzic, czy na trasie pojawila sie nagle ciezarowka czy byl to kres mozliwosci samochodu.

gremlin4 - 25-10-2008, 21:32

BeZK ja swoja 732 ze skrzynia 4-biegowa 190km/h to bez problemu mam nawet na ........paliwie alternatywnym, takze jezeli to jest twoj max. to cos malo troche.
stoker - 25-10-2008, 21:45

moje 3,5 automat z katem a wiec bardzo zblizone powinno miec osiagi, bez problemu 225km/h na autobanie 235... :twisted:
BeZK - 26-10-2008, 19:38

czyli słabiutko :( ... to oznacza że cza coś pogrzebać :/ a niestaty to niedlamnie zadanie bo zbytnio się na tym nieznam... a że tak spytam, bo widze że kilku użytkowników zajmuje się remontami i optymalizacją silnków.. kto by się podją takiego czegoś w moim autku i lle $$$ to by mniejwięcej wyniosło??
MIŁOSZ - 26-10-2008, 19:59

Na poczatek raczej nie ma co optymalizowac czy tuningowac a zbadac obecny stan i odnalezc ewentualne uszczerbki powodujace niedorastanie do serii. Dopiero pozniej mozna podejmowac dalsze dzialania. Ja osobiscie troche bawie sie w te klocki ale zadko mam czas, szczerze polecic moge za to warsztat Dawida w Koszalinie.
BeZK - 27-10-2008, 10:47

nie ma mowy o żadnym tuningu ;p...
a tak wogule to naprawde jestem laikiem w te sprawy i jakby ktoś mógł by mi powiedzieć co jest takim najczęstrzym powodem spadku mocy może to by mi coś pomogło :)